3 tips voor een goed businessplan

Je wilt een bedrijf starten en hebt geld nodig. Dan is het van belang dat je een goed businessplan schrijft, want zonder zo’n document willen de meeste investeerders en financierders je niet helpen. Maar hoe schrijf je zo’n plan? Dit zijn drie tips om een goed businessplan te maken.

1. Kort en to-the-point

Niemand heeft tijd en zin om een businessplan van honderden pagina’s door te lezen. Zorg dus dat dit ook niet hoeft. In je plan hoef je je niet aan een aantal woorden te houden en niet om dingen heen te draaien. Zorg dat je alles kort en bondig beschrijft en snel tot je punt komt.

2. Visueel

Mensen reageren goed op visuele onderdelen in je businessplan. Zo geeft een infographic bijvoorbeeld snel inzicht in je bedrijfsstructuur, zonder dat je hier een lap tekst aan hoeft te wijden. Daarnaast is het met afbeeldingen en andere visuele aspecten gemakkelijker om jouw idee te visualiseren, het brengt je concept echt tot leven. Een handig format hierbij is het Business Model Canvas.

3. Doe onderzoek

Hoe goed je idee ook is, als je niet weet of de markt wel interesse heeft, ben je nergens. Dit weten investeerders en financierders ook, dus zij zien graag een marktonderzoek terug in je plan, of in ieder geval de conclusies daarvan. Doe vooraf goed onderzoek naar je markt en laat dit terugkomen in je businessplan. Zorg dat je weet hoe je jezelf in deze markt kunt zetten, wat de markt precies wil en hoe je verder kunt groeien.

Kortlopende Reisverzekering