De boekhouding is essentieel voor elk bedrijf ongeacht het soort en formaat

Een van de belangrijkste onderdelen van de bedrijfsvoering is natuurlijk het op orde hebben van de administratie. Niet alleen voor de grote bedrijven, maar ook voor de kleine ondernemers en de ZZP-ers is dit essentieel. Elk geregistreerd bedrijf bij de KvK moet namelijk jaarlijks aangifte doen bij de belastingdienst en het niet op orde hebben van de boekhouding kan vervelende gevolgen hebben zoals boetes of nog erger. 

Naast de verplichting is het ook voor het managen van de bedrijfsvoering belangrijk om altijd goed inzicht te hebben in de financiële gezondheid van de onderneming. Om deze situatie te bewerkstelligen zijn er verschillende manieren waarop je de boekhouding kan doen. Je kan ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een accountantskantoor of om deze (deels) zelf te doen met bijvoorbeeld de hulp van een online boekhoudprogramma.

Online boekhoudprogramma’s zijn ideaal voor startende ondernemers

Vooral startende ondernemers zijn gedwongen om creatief te zijn en extra goed te letten op de uitgaven en deze waar mogelijk in te perken. Er zijn dan ook maar weinig startende ondernemers te vinden die de boekhouding volledig uitbesteden, simpelweg omdat hier het budget niet voor is. Een online boekhoudprogramma is in dit geval vaak een betere optie. De meeste online boekhoudprogramma’s zijn relatief goedkoop en bieden vaak ook diverse modules die je kan kiezen om gebruik van te maken. 

Leestip: Creditfactuur als onontbeerlijk en wettelijk instrument om je boekhouding op orde te houden

Hiermee betaal je alleen voor de functies waar je gebruik van maakt en voorkom je onnodige kosten. Er zijn ook mensen die gebruik maken van Excel. Dit Microsoft programma is vaak gratis, maar vereist wel goede kennis over je dit het beste kan gebruiken. Excel is daarnaast ook relatief gevoelig voor fouten in formules en berekeningen, omdat deze manueel ingevoerd dienen te worden.

Een online boekhoudprogramma kan de tijd die aan de boekhouding wordt besteed effectiever maken

Voor de meeste ondernemers is de boekhouding absoluut niet de core business en helaas dan ook vaak iets dat erbij inschiet. In veel gevallen moet dit dan ook buiten de operationele uren gedaan worden. 

Uitgelicht: Boekhoudprogramma’s voor administratiekantoren: motor voor groei en succes

Met een online boekhoudprogramma kan dan ook aanzienlijk veel tijd bespaard worden, want alle formules zijn al voorgeprogrammeerd en er zijn vaak meerdere integraties met andere applicaties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld met sommige programma’s online in een handomdraai facturen opstellen en direct per email versturen, zodat de transacties direct in het systeem opgenomen worden en de klant nog sneller bediend wordt.