Voor- en nadelen van loonadministratie uitbesteden

Als een ondernemer die werknemers heeft ben je automatisch verplicht om de salarisadministratie bij te houden. Tegenwoordig heb je de keuze om te kiezen of je dit wilt uitbesteden aan een derde partij of dat je dit zelf wilt doen. In deze blog gaan we een aantal voor en nadelen hiervan vermelden waardoor u een overwogen beslissing kunt maken omtrent dit onderwerp. Het uitbesteed van de loonadministratie is een goede keus voor werkgevers die nogal opzien tegen het doen van papierwerk dat bij dit onderwerp komt kijken. Een gekozen administratiekantoor zorgt er dan voor dat de salarisadministratie, loonstroken, jaaropgaven en de loonbelastingaangifte gedaan wordt voor u. Als je een wat uitgebreidere pakket hebt gekozen kunnen ze soms ook de arbeidsovereenkomsten opstellen, melden ze eventuele nieuwe medewerkers aan bij de juiste instantie en kunnen ze vragen van het personeel beantwoorden omtrent deze zaken.

Voordelen van loonadministratie uitbesteden

  • Het bespaart tijd: Wanneer u gebruikt gaat maken van een administratiekantoor, hoef je eigenlijk alleen nog maar de urenstaten en personeelsmutaties zelf bij te houden. Hierdoor houdt je extra tijd en energie vrij voor andere bezigheden. 
  • Geen extra bijscholing nodig: Dit onderwerp is een specialistisch onderwerp. Door de steeds veranderd regels kan het soms lastig zijn om alles bij te houden, als je hier niet op zit te wachten kun je dit beter overlaten aan een derde partij.
  • Kosten plaatje: Tegenwoordig vallen de kosten van het uitbesteden in de praktijk vaak wel mee. Je betaald meestal naast een vast bedrag normaal gesproken een standaardtarief. 

Nadelen van loonadministratie uitbesteden

  • Afhankelijkheid van administratiekantoor: De loonadministratie ligt niet meer in uw handen waardoor het minder overzichtelijk is en hiernaast ben je ook voor iedere mutatie afhankelijk van het administratiekantoor.
  • Geen opbouw van kennis en/of expertise: Als je een ondernemer bent kan het erg handig zijn om kennis te hebben op het gebied van boekhouden en belasting. Als u dit gaat uitbesteden zorg je ervoor dat je deze kennis niet verder ontwikkelt.
  • Minder de grip op de kwaliteit: Als je salarisadministratie gaat uitbesteden zal je erop moeten vertrouwen dat de salarisadministratie in goeden handen is. Fouten hierin kunnen u als ondernemer duur komen te staan.